Stoftryk



Stoftryk er simpelthen ikke et ord der ordentligt dækker hvad denne mand foretager sig på sin adresse i Svaneke. Original blok håndtryk af Heinz er ikke bare et håndarbejde men en kunst uden lige.

Da vi møder op på adressen Møllebakken 11 i Svaneke, står vi foran et stort hvidt hus i bedste eventyrstil med blomster og en fin lille metalport. Det hele er meget romantisk af udseende. Vi bliver inviteret indenfor og guidet op ad en trappe til førstesalen, hvor der befinder sig et værksted i bedste rustikke stil med diverse værktøjer og genstande jeg ikke kan navnene på eller nogensinde har set før.

Til at begynde med føler jeg mig komplet malplaceret og forstår ikke helt hvordan jeg skal få samtlige timer til at gå med høre om stoftryk. Jeg havde en forestilling om at det ville blive svært kedeligt og uinteressant for så moderne et menneske som mig. Og dette på trods af jeg engang havde et brændende ønske om at blive arkæolog.

Jeg tog fejl. Jeg tog rigtig meget fejl. Dette skulle vise sig at blive oplysende, imponerende og en berigende oplevelse. Ja en af de bedste jeg har haft i min tid på læreruddannelsen.
Det skete ca 10min inde i fremvisningen at Heinz sætter sig ved sit arbejdsbord og viser os hvordan han simpelthen skærer, bøjer, bukker og knækker metal som han derefter banker ned i den udvalgte træform og på den måde skaber et indviklet og utroligt smukt mønster, som han kan bruge til at trykke med.


Det er enormt tidskrævende og sikke en tålmodighed han må have. Det var i hvert fald min første tanke, da jeg umiddelbart kunne se mig selv knække og flække samtlige dele og bruge hammeren uhensigtsmæssigt hårdt i et hysterisk anfald når jeg mistede besindelsen i min indre udgave af "Karinas Stoftryk". Han fik det til at se så simpelt og nemt ud, men vi vidste godt alle sammen at denne kunstner har brugt hele sit liv på at mønstre denne teknik til perfektion.

Han former blomster, blade, dyr, mennesker, skibe, alt. Han fylder hullerne ud med filt som lakeres. Som vist på billedet her:

Filten skæres ud i det ønskede omrids og trykkes ned i formen. Som man kan se på billedet af svanen er kroppen fyldt ud med filt:





Det man også skal have i mente når man laver et sådant stykke håndværk er, at det skal spejlvendes. Når man laver trykket vender man det jo nemlig på hovedet, så man skal kunne tænke spejlvendt. Personligt ville jeg blive snotforvirret, men ikke Heinz, han er jo professionel vidundermager.

Jeg begynder at se på værkstedet med nye og interesserede øjne. Jeg ser pludselig slotsvægge i Frankrig og mindes min rejse til Chateau Chenonceaux hvor mønstrene på lofter, vægge og puder var så smukke og jeg ikke i en uvidende alder af 16 forstod hvordan det kunne laves så fantastisk dengang. Det ved jeg nu!






Og der er ingen grænser. Alt kan kreeres. Stort som småt. Rullerne på billedet i midten er til en trykmaskine som så kan trykke lange stykker stof eller papir.

Dette billede viser et dobbelt-tryk som bruges til at skabe mere dybte og perspektiv i trykket, så det ser mere realistisk ud som vist på billedet herunder:

 Vi fik som afslutning lov til at se Heinz udføre sit mester-tryk på en dækserviet som han lavede med guldtryk. Han havde en lille trykblok med blomster på, som skulle danne mønster i kanten på dækservietten. Denne trykblok kunne bruges til at trykke ca 5cm ad gangen og der skulle derfor dyppes i maling-blandingen og trykkes mange gange og meget præcist for at skabe et jævnt mønster uden uligheder. Et fantastisk stykke håndarbejde. Et sikkert og præcist øjemål.

 Hvis mønsteret nogle steder mangler farve eller blive en smule ujævnt retter Heinz det til med en pensel og talent.
 Her ses resultatet:


Til slut viser det sig at Heinz har en lille gave til hver af os fra holdet. Han har simpelthen lavet et bogmærke med hver vores forbogstav i vores navne. Her til mine to gruppemedlemmer og jeg selv: Salina, Maiken og Karina.

Når man nu har lært hvor meget arbejde der ligger i så lille en genstand, så ved man hvor stor en gestus det er og man bliver ærligt talt en anelse overvældet og rørt over at modtage så fin en gave fra så erfaren og dygtig en kunstner.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar