Oplysning

Vi blev simpelthen kastet ud i et lampeprojekt. Design og lav din egen lampe.

WOW DET BLIVER FEDT!!! Hvor fanden skal jeg starte? Det fik vi da hurtigt forklaret af vores kære underviser Mette. Først laver I et moodboard!

Et mood-hvaffornoget? Ja et moodboard. Det er sådan et stort stykke karton som man fylder med de ideer man har. Lidt som en kæmpe brainstorm, en idé-planche. Denne skal agere som motivation til det videre arbejde.

Vi blev præsenteret for samtlige bolig, mode og ugeblade som vi kunne klippe og rive i, hvad vi nu lige synes passede på vores moodboard.
F.eks ville jeg gerne arbejde med et råt og nordisk udseende og fandt billeder af krabber og salater og køkkener osv som jeg synes havde samme stil eller farve som jeg forestillede mig indgik i og omkring min lampe. Altså min lampes miljø.

Vi havde fra starten en lille oversigt med spørgsmål som vi skulle forholde os til, arbejde ud fra og besvare på vores moodboard.

Hvem, hvor, hvordan og hvad?

Hvem: hvem er lampen til? Hvilken målgruppe? Hvilken stil?

Hvor: hvor skal lampen hænge/stå, hvilket rum? over bord? I et hjørne? Skal den kunne flyttes? Hvilket lys skal den afgive? Hyggelampe? Læselampe? Natlampe?

Hvordan: Hvordan forestiller jeg mig lampen? Hvilket udseende? Varmt eller koldt lys? Råt eller stilet design? Hvilke materiale skal den laves i? Hvilke farver? mm.

Hvad: hvad kan jeg møde af udfordringer? Hvad skal jeg bruge af værktøjer? Hvor skaffer jeg materialerne? osv.


Nå men da Mette forklarede os om projektet sagde hun kort, at det kunne jo også være en lampe, der kunne foldes ud. Dette bed jeg med det samme mærke i og fik en idé. Jeg ville bygge en lysekrone i massivt træ. Til stearinlys og som kunne foldes sammen og som skulle hænge over et spisebord eller en køkken-bar i nordisk stil og som gav et varmt og hyggeligt lys.

Jeg forestillede mig noget med lammeskind på gulvet og i stolene og ild i pejsen og kød og mjød og levende lys i rå og hårde omgivelser. Det hyggelige møder det naturlige og skandinaviske.

Da vi så tager hjem fra undervisningen har jeg en klar forventning om at jeg da bare lige skal ud og finde mine materialer og så skal det hele nok gå som en leg. I mellemtiden blev jeg dog nødt til akut at forlade hus og hjem og det stillede mig i en situation, hvor min ressourcer var svært mindsket samt jeg ikke længere havde et værksted.

Jeg måtte derfor lægge en ny og mindre omfattende plan.

Jeg var til gruppearbejde hos min studieveninde og hun viste os sin fineste lampe som bestod af en rislampe og en pokkers masse bagepapir og så havde hun kreeret noget der mindede om en eventyrlig snebold, taget ud af Disneys Frozen film. Den var enormt flot og inspirerende.

Jeg kom i tanke om at jeg havde en forestilling om at lave en prinsesse-sommerfugle-lampe til mit vennepars toårige datter. Hun er helt vild med sommerfugle og jeg har filmet sommerfugle hele sommeren så vi kan sidde og kigge på sommerfugle videoer på min smartphone indtil det bliver sommer igen.

Så nu kom jeg desværre helt væk fra mit moodboard, men der var ikke rigtig noget at gøre ved det. Havde jeg haft bedre tid og bedre muligheder, så havde jeg selvfølgelig holdt mig til min plan. Dette er jo hele pointen med et moodboard. At lave en plan som man arbejder ud fra og holder sig til og jeg glæder mig enormt meget til at afprøve det med mine elever i folkeskolen, hvor vi uden tvivl skal kaste os ud i et lampeprojekt, for det er sjovt og lærerigt og utroligt passende hvis man gerne vil arbejde med innovation og entreprenørskab. I dette forløb kan man også inddrage Lilan Rhodes bog "Innovative Elever" og benytte sig af hendes fire-design.

Jeg har faktisk allerede sammensat en skitse til et undervisningsforløb i netop dette, som jeg sendte til min veninde,der arbejder som håndværk og design lærer for første gang, på Sjælland. Hun var meget begejstret og jeg glæder mig til at se, hvad der kommer ud af deres forløb.

Men tilbage til min egen lampe. Jeg besluttede at hvis min medstuderende kunne lave så fin en rislampe, så ville jeg gøre alvor af min prinsesse-sommerfugle lampe.

Hvem var den til? Den var til mit vennepars to årige datter. Målgruppen er altså her pigebørn i alderen 0-7år ca, eller sommerfugle-fans.

Hvor skulle lampen befinde sig? Den skal hænge i loftet i børneværelset, som en pyntegenstand der også giver et godt lys, så man kan læse godnathistorie.

Hvordan forestiller jeg mig den? Den skal være farverig og spændende og kræve opmærksomhed.

Hvad skal jeg bruge? Den skal være til at lave med materialer jeg har. Jeg havde akvarelpapir, faber castell akvarel blyanter, pensler og en pokkers masse pailetter, glitter-glimmer og kontaktlim. Jeg måtte tegne skabeloner og bruge til at lave ens sommerfugle og blomster.

Jeg skyndte mig ud og købe en rislampe og en fatning og så gik jeg ellers i gang på mit stuebord.


Jeg startede med at klippe skabeloner ud til sommerfugle i forskellige størrelser, så jeg kunne kliste dem sammen og på den måde skabe en bedre dynamik og få sommerfuglen til at få en dybde, så man fik et indtryk af at den havde vinger.

Jeg besluttede mig for at lave mange forskellig farvede sommerfugle, så lampen var sjov for en toårig pige at kigge på.
Ingen sommerfugle uden blomster. Så jeg besluttede at lave nogle blomster som skulle sidde øverst og nederst på lampen, så man får et indtryk af at sommerfuglene flyver fra de nederste blomster og op mod de øverste på lampen. Jeg havde dog svært ved at lave lige store blade på blomsterne og min kæreste opfordrede mig hurtigt til at lave skabeloner i form af et enkelt blad som jeg klippede ud og genbrugte. Det var utrolig nemt og hurtigt og det var en udfordring jeg ikke umiddelbart have tænkt over, inden jeg startede mit projekt, så det var rigtig fint selv at blive mødt med, da jeg så stod i samme situation mine elever ville have stået i, hvis ikke jeg som lærer havde det på plads inden vi startede på et evt forløb, hvor sådanne er en nødvendighed.

Herunder er det færdige resultat og jeg håber at den vil bringe lys og glæde i et lille pigehjerte <3

Umiddelbart bærer min lampe præg af at være mere hobby-orienteret, men jeg anser den som værende en prototype, som i et undervisningsforløb skal videreudvikles. Man kan eksempelvis lave sommerfuglene i fin finer eller i stof. Man kan upcycle med genbrug og videre-designe på et allerede færdigt design, som jeg jo har gjort med rislampen. Der er massere af muligheder og jeg synes ikke art man skal føle sig begrænset, bare fordi man ikke lige har de rigtige remedier til rådighed.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar